top of page
Αναζήτηση

Φωτορεαλισμός Προγράμματα

Προγράμματα Φωτορεαλισμού

φωτορεαλιστικά σχέδια προγράμματα

Φωτορεαλισμός προγράμματα free

Δωρεάν προγράμματα φωτορεαλιστικά

Φωτορεαλιστικά δωρεάν προγράμματα

Οι παράγοντες οι ποιοι συμβάλλουν σε μια ορθή φωτορεαλιστική απεικόνιση ποικίλλουν και διαφέρουν ανάλογα με τον αποδέκτη . Αναμφισβήτητα όμως , σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν τα προγράμματα φωτορεαλισμού τα οποία χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να παραχθούν τα τελικά φωτορεαλιστικά σχέδια . Πριν όμως αρχίσουμε να συγκρίνουμε τα διαφορετικά τρισδιάστατα προγράμματα και τις εφαρμογές τους πρέπει να αναλύσουμε την διαδικασία με την οποία οδηγούμαστε σε αυτά.
Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών απεικονίσεων ( όπως και τα προγράμματα φωτορεαλισμός ) είναι συγκεκριμένα και αποτελούνται από 3 διακριτά στάδια . • 3D MODELING : Η διαδικασία με την οποία μοντελοποιούμε σε ψηφιακό περιβάλλον τα αντικείμενα τα οποια θα θέλαμε να αναπαραστήσουμε . Σ’αυτό το στάδιο ασχολούμαστε κυρίως με την ογκοπλασία και προσπαθούμε να πλησιάσουμε όσο δυνατόν γίνεται την πραγματικότητα.


 • RENDERING ( ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ) : Η διαδικασία με την οποία κατανέμουμε υφές και υλικά στους ήδη σχεδιασμένους όγκους . Αποτελεί την αρχή του φωτορεαλιστικού σχεδίου αφού πλέον δίνουμε υφή,χρώμα και ορίζουμε τις ιδιότητες οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην τελική εικόνα ( render ) .


 • POST PRODUCTION : Η διαδικασία χειραγώγησης των παραπάνω εικόνων (renders) ώστε να προσομοιάζουν περισσότερο την πραγματικότητα .
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό , όταν αναφερόμαστε στα προγράμματα φωτορεαλισμού ή φωτορεαλιστικά προγράμματα , εννοούμε το 2ο στάδιο της παραγωγής τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών απεικονίσεων . Εδώ , έχουμε πολλές επιλογές και όπως εύκολα θα διαπιστώσετε δεν υπάρχει σωστή και λάθος . Όλα εξαρτώνται από τον τελικό αποδέκτη του φωτορεαλιστικού σχεδίου και την ποιότητα των απεικονίσεων που αυτός θέλει να πετύχει . ( Εάν δεν είστε σίγουροι αναφορικά με το στυλ αλλά και την ποιότητα των αναπαραστάσεων μπορείτε να δείτε το άρθρο μας αναφορικά με την ιστορία των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων ΕΔΩ ) . Γι' αυτόν τον λόγο , έχουμε κατηγοριοποιήσει παρακάτω τα επικρατέστερα προγράμματα φωτορεαλισμού τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Επίσης , για καθένα από αυτά αναγράφονται ορισμένα θετικά , αλλά και αρνητικά στοιχεία ώστε να επιλέξετε μόνοι σας αυτό που σας ταιριάζει :

------- BlenderΑποτελεί ένα από τα ισχυρότερα λογισμικά το οποίο μπορεί να παράξει οποιαδήποτε φωτορεαλιστική απεικόνιση . Είναι ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται σε studio τα οποία θέλουν να δώσουν μια λεπτομερής προσέγγιση στις απεικονίσεις τους . Διαθέτει μεγάλη πληθώρα λειτουργιών και ρυθμίσεων η οποία μας δίνει τεράστιο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα . Είναι Open source πρόγραμμα που σημαίνει ότι ανα πάσα στιγμή τρέχουν ενημερώσεις ενώ υπάρχει μια τεράστια κοινότητα από προγραμματιστές οι οποιοι το υποστηρίζουν και αναβαθμίζουν συνεχώς τις λειτουργίες του. Το σημαντικότερο ? Υπάρχει Online πλατφόρμα με χιλιάδες χρήστες οι οποίοι είναι ενεργοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν live κάθε αρχάριο που θέλει να το μάθει .
Θετικά


 • μεγάλο εύρος επιλογών

 • δωρεάν χρήση του προγράμματος χωρίς συνδρομές

 • υψηλή ακρίβεια απεικονίσεων


Αρνητικά


 • χρόνος εκμάθησης
------- 3DS maxΑποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα φωτορεαλισμού στην Ευρώπη. Ενδείκνυται για την δημιουργία τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών αναπαραστάσεων , βίντεο , εικόνες αλλά και πολλά άλλα. Είναι ευρέως γνωστό για την πληθώρα των επιλογών που παρέχει στους χρήστες του . Είναι ένα από τα λίγα φωτορεαλιστικά προγράμματα που φημίζεται για την ταχύτητα και την ακρίβεια των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή animation και gaming ενώ διαθέτει και εργαλεία μοντελισμού .


Θετικά


 • μεγάλο εύρος επιλογών

 • υψηλή ακρίβεια απεικονίσεων


Αρνητικά


 • χρόνος εκμάθησης

 • κόστος χρήσης του προγράμματος
------- REVITΌντας το δημοφιλέστερο πρόγραμμα μοντελισμού για αρχιτέκτονες και μηχανικούς , το Revit αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φωτορεαλιστικά προγράμματα. Διαθέτει έτοιμη βιβλιοθήκη με μεγάλη πληθώρα επίπλων,αντικειμένων ακόμη και ανθρώπων με αποτέλεσμα να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία παραγωγής φωτορεαλιστικών σχεδίων. Πολλές φορές μάλιστα μας παρέχει και έτοιμες ψηφιακές σκηνές οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Παρόλο που υστερεί σε φωτορεαλιστική ποιότητα σε σχέση με τα άλλα προγράμματα φωτορεαλισμού υπερτερεί σε άλλους τομείς όπως η ταχύτητα και η ακρίβεια μοντελισμού.


Θετικά


 • έτοιμες βιβλιοθήκες με υλικά + τρισδιάστατα αντικείμενα

 • μεγάλη λεπτομέρεια μοντελισμούΑρνητικά


 • μέτρια ποιότητα φωτορεαλιστικών απεικονίσεων

 • κόστος χρήσης του προγράμματος
------- VRAYΕίναι ίσως η καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα υπόλοιπα προγράμματα φωτορεαλισμού συγκριτικά με τον βαθμό των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων . Διαθέτει πολύ ισχυρές ρυθμίσεις ενώ μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό όχι μόνο από κάποιον επαγγελματία αλλά και αρχάριους. Παρόλο που δίνει στον κάθε χρήστη πολλούς βαθμούς ελευθερίας είναι πολύ εύκολο και ευχάριστο στην εκμάθηση. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φωτορεαλιστικά προγράμματα ( πχ Revit, 3DSmax, κα ) ανάλογα με τις γνώσεις του χρήστη.Θετικά


 • έτοιμα υλικά

 • μεγάλη ακρίβεια φωτορεαλιστικών απεικονίσεων


Αρνητικά


 • κόστος χρήσης του προγράμματος

-------- MAXWELL
Αποτελεί το 2ο φωτορεαλιστικό πρόγραμμα στην λίστα μας το οποιο είναι open source και δωρεάν στην χρήση του. Ιδανικό για αρχάριους που θα ήθελαν να εξοικειωθούν με την διαδικασία παραγωγής φωτορεαλιστικών σχεδίων χωρίς όμως να ρισκάρουν επενδύοντας μεγάλα ποσά και χρόνο στην απόκτηση φωτορεαλιστικών προγραμμάτων. Διαθέτει ένα πολύ εύχρηστο interface με πληθώρα επιλογών οι οποίες παρέχουν στον χρήστη μεγάλο βαθμό ελευθερίας και παραγωγικότητας χωρίς όμως να μπερδεύουν με περιττές έξτρα επιλογές . Όπως και στην περίπτωση του Blender , έτσι και εδώ , υπάρχει μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα με χιλιάδες χρήστες οι οποίοι και σ’αυτήν την περίπτωση είναι ενεργοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν live κάθε αρχάριο που θέλει να το μάθει .


Θετικά


 • δωρεάν χρήση του προγράμματος

 • εύκολη εκμάθηση


Αρνητικά


 • ακρίβεια μοντελισμού
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑΌπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν υπάρχουν σωστά και λάθος προγράμματα φωτορεαλισμού . Όλα έχουν να κάνουν με τον χρήστη , το άτομο δηλαδή που θα παράξει τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις . Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γνώσεις , οι στόχοι του αλλά και ο τελικός αποδέκτης στον οποίο απευθύνονται τα φωτορεαλιστικά σχέδια . Για παράδειγμα , αν πρόκειται για την παρουσίαση μιας ιδέας σε κάποιον υποψήφιο πελάτη , μπορεί να επιλεχθεί κάποιο εύκολο και γρήγορο πρόγραμμα εν συγκρίσει με μια φωτορεαλιστική απεικόνιση που προορίζεται για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό . Παρακάτω έχουμε καταγράψει για εσάς τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν κατά την επιλογή του προγράμματος :1.Ταχύτητα


2. Ακρίβεια Μοντελισμού


3. Ακρίβεια Φωτορεαλιστικών Απεικονίσεων

4. Τιμή


5. Δυσκολία ΕκμάθησηςΕάν θα θέλατε να ρωτήσετε κάτι παραπάνω και δεν σας κάλυψε το παραπάνω άρθρο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας , θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !Καλή σας τύχη ! :)


2.894 Προβολές

Comments


bottom of page
gtag('config', 'AW-374195604');